9.1.2013

Eesti vapp

Nyt kun olemme käyneet pyörähtämässä länsinaapurimme puolella, voisimme mennä Suomenlahden yli Viroon.



Viron vaakunassa on kultaisella pohjalla kolme sinistä leijonaa. Tämä tunnus on historiallisen Viron, joka kattaa nykyisen Viron pohjoisosat, vaakuna. Perinteisen selityksen mukaan leijonat kuvastavat kunniakasta taistelua kolmella eri aikakaudella: menneisyydessä, 1300-luvulla ja nykyisyydessä.

Vaakunan alkuperästä ei voi olla muuta kuin varma, sillä Tanskan vaakuna on sen verran samanlainen.


Vaakunoiden samankaltaisuuden selittää se, että historiallinen Viro oli Tanskan vallan alla vuodesta 1219 vuoteen 1346, jolloin se möi maan Teutooni ritareille. Tämän jälkeen kolme leijonaa säilyi Tallinnan suurvaakunassa, jossa ne ovat vielä nykyäänkin. Vaakunasta tuli taas Viron vaakuna, maan jouduttua Ruotsin ja myöhemmin Venäjän osaksi. Viron itsenäistyttyä ensimmäisen maailmansodan jälkeen Riikikogu eli Viron parlamentti, otti vaakunan käyttöön vuonna 1925.

Neuvostoliiton vallattua Viron vuonna 1940, vaakunan käyttö kiellettiin. Tilalle otettiin tyypillinen neuvostotyylinen tunnus, joka myötäili muiden neuvostotasavaltojen symboleja.



 Kun Neuvostoliitto alkoi natista liitoksiissaan 1990 -luvun lopulla ja Liettuan sekä Latvian julistauduttua itsenäiseksi, teki Viro samoin ja palautti vanhan vaakunansa, lippunsa ohella.

Ja nyt varmaan olisi taas arvostelun aika. Tunnus on heraldisesti oikein, koska mm. väreissä ei tehdä rikkomuksia.
Nykyinen malli, hiemaisesta tyylittelystä huolimatta näyttää hyvältä.

Koska Viron vaakuna kuuluu omiin suosikkeihini, annan vaakunalle täydet kymmenen pistettä, sillä se miellyttää silmää ja on muutenkin komea tunnus. Monet maat saisivat ottaa tästä mallia.

Kuvat Wikimedia Commons.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti