7.1.2013

Kolme kruunua

Jospa nyt olisi aika tehdää taas pieni vaakunakatsaus. Ajattelin nyt hypätä Pohjanlahden yli naapurimaahamme Ruotsiin.

Ruotsin vaakunanhan tietävät lähes kaikki. Sinisellä pohjalla kolme kultaista kruunua. Kuten meilläkin, on tämäkin tunnus osa kansallista identiteettiä ja edustaa Ruotsia niin jääkiekkokaukalossa, kuin politiikassakin. Joten eiköhän tarkistella tätä symbolia vähän lähempää.

Siinähän se on, Ruotsin kuningaskunnan pieni valtakunnanvaakuna. Kilven yläpuolella Ruotsin heraldinen kruunu kuvastamassa monarkiaa.

Mutta mikä on tämän tunnuksen historia? Kolmea kruunua on käyetty jo kiitettävän pitkän aikaa. Tästä johtuen sen alkuperä on hieman epäselvä.
Perinteisen tulkinan mukaan sen toi Ruotsiin Albrekt Mecklenburgilainen joka hallitsi maata vuosina 1364–1389. Sen kerrotaan kuvastaneen kuninkaan valtaa Ruotsissa, Suomessa ja Mecklenburgissa (nykyinen Pohjois-Saksa). Teoriassa on pieniä ongelmia, kuten se, ettei Suomi todellakaan ollut valtio vielä tuolloin. Tosin vuonna 1982 Etelä-Ranskasta löydettiin friisi jonka arvellaan olevan vuodelta 1336. Friisi esittää paavin johtamaa kokousta, jossa Ruotsikin oli ollut mukana. Ruotsia kuvastamassa on kolme kruunua. Tästä löydöstä päätellen, voidaan arvella, että symbolia käytti jo Albrektiä edeltänyt Magnus Erikson vuosina 1316-1377.

Toisin kuin Suomi, Ruotsissa on käytössä myös täällä hieman tuntemattomampi suurvaakuna:

Keskuskilpi on jaettu neljään osaan: ensimmäisessä ja viimeisessä osassa on kolme kruunua, toisessa ja kolmannessa taas Bjälbo-suvun tunnus; sini-hopea aaltoisella pohjalla kultainen leijona. Keskustassa on Bernadotten, nykyisen hallitsiasuvun vaakuna. Kilvenkannattelijoina kultaiset leijonat, jotka seisovat kultaisella jalustalla. Vaakunaan sisältyy myös Ruotsin tärkeimmän ritarikunnan, Serafiimiritarikunnan tunnus.

 Ja lopuksi arvostelu:

Vaakuna yhdistää mukavasti historiallisia aiheita ja muita selviä Ruotsin tunnuksia. Väriskaala pidetään rajoissa ja lopputulos mielyttää silmää.

Antaisin vaakunalle seitsemän ja puoli pistettä kymmenestä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti